Новият Закон на МВР да влезе в сила от 1 януари 2015 година

Изпълнителната власт ще назначи нов главен секретар на МВР?

Днес влиза в сила нов Закон за МВР с всички произтичащи от това последици, за голяма част, от които алармирахме в продължение на 7-8 месеца. Това каза Веселин Вучков, бивш зам.-вътрешен министър и народен представител на ГЕРБ, по време на пресконференция на ПП ГЕРБ за проблемите в сектор „Сигурност”. „Въпреки нашите аргументи, въпреки наложеното президентско вето, в крайна сметка, с подкрепата и на трите управляващи партии, включително и най-вече от „Атака”, този закон е вече част от правния мир. По този повод искаме да ви информираме, че парламентарната група на ГЕРБ подготви и утре сутринта ще внесе в деловодството на НС Закон за изменение и допълнение на новия Закон на МВР с една единствена разпоредба, той да влезе в сила на 1 януари 2015 година. Имаме редица рационални аргументи в тази посока”, допълни още Веселин Вучков.

Първо, както стана ясно многократно по време на дебатите в пленарна зала, липсва каквато и да е финансова обосновка към този „нов” Закон за МВР. „Финансовият министър още януари месец в цяло писмо до членовете на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред алармира, че в бюджета за тази година 2014 липсват финансови средства за реализирането на новите правни норми. По тази причина смятаме поне с оглед на този аргумент, че управляващите трябва да се вслушат в своя финансов министър и поне, ако изобщо влезе в сила този закон, това да стане в началото на следващата календарна година, която е и бюджетна година. На второ място, имаме сериозни основания да мислим, че в близките дни, още утре или може би до края на седмицата, може би и в следващата сряда, изпълнителната власт ще назначи по една много бърза процедура в 12.05 минути нов главен секретар на вътрешното министерство, съобразно новите разпоредби на Закона на МВР, изискващ се само 7-годишен професионален стаж”, каза Веселин Вучков.

Предложението прави вътрешният министър. Назначаването става с решение на Министерски съвет. „Според нас това е абсолютно недопустима процедура, нерационална и тя изцяло взривява идеята за политическа стабилност и плавен преход към политическа стабилност. Това ще бъде директна конфронтация с останалите политически сили, с цялата професионална общност. Смятаме, че в 12.05 не бива да се пристъпва към такова сериозно кадрово решение, което е съпроводено с 5-годишен мандат. И на трето място, липсва каквато и да е готовност по силата на този закон, да се изработят близо сто подзаконови нормативни актове. Само три дни след обнародването му, този закон от днес започва да действа, а няма никаква готовност за тези подзаконови нормативни актове, чието разработване не е достатъчно и не е достигнало до никакво нормално ниво”, заяви Веселин Вучков.