БЧК ще храни болните в МБАЛ "Киркович"

Утре тежкото финансово състояние на болницата ще се обсъжда от Министерски съвет

Храненето на пациентите в старозагорската Многопрофилна болница „Стоян Киркович” – Университетска засега няма да бъде прекратено. От днес БЧК ще доставя продукти под формата на дарение, за да продължи столът в болницата да работи, съобщи изпълнителният  директор на най-голямото държавно лечебно заведение в областта проф.  Петрана  Чакърова. Тя допълни, че очаква и финансова подкрепа от  Министерство на здравеопазването, с която да бъдат закупени най-необходимите за лечебната дейност медикаменти  консумативи. Предстои утре искането да бъде разгледано на Министерски съвет.

"Трябваше да решим кое е приоритетно - да закупим медикаменти или да осигурим храна. Надявам се, че запорите ще бъдат вдигнати", каза проф.Чакърова.

Фирмите, които в момента са запорирали сметките на старозагорската болница, са пет.
Лечението на пациентите също е застрашено, защото няма пари и за животоспасяващи лекарства при спешни състояния. Няма средства и за елементарни консумативи. Освен храна, от БЧК ще пратят в болницата и дезинфектанти.

Проф. Чакърова заяви, че още с встъпването си в длъжност е наследила милиони задължения. Тя обясни, че няколко фирми източват болницата, като става въпрос за фирми, близки до бившия директор на здравното заведение и министър на здравеопазването д-р Евгений Желев.

По-късно днес от Областния съвет на БЧК – Стара Загора направиха уточнението, че не разполагат с хранителни продукти и дезинфектанти в наличност, които да предоставят на болницата, а могат само  да съдействат за  организиране на дарителска кампания. Информирали  сме  централното ръководство на БЧК и наши партньори и дарители за тежката ситуация на болничното заведение, съобщи Стефка Абаджиева, директор на областната  дирекция на червенокръстката организация.