Военните в действие!

Според областния управител имало ясно разписани отговорности на държавните и общински институции по време на бедствието

От първия ден на водното бедствие в областта е създадена организация с висока степен на координация и отлична комуникация между институциите в държавата, припомня Недко Марчев. Продължават действията на модулните групи от Сухопътните войски.

     От 27 юни, военнослужещи от състава на военните формирования 54060 - Шумен, 28880- Белене и 32420 - Русе, са изпратени за оказване на помощ на населението след наводнението в гр. Добрич и продължават да оказват помощ на пострадалите в града. Под ръководството на командира на военно формирование 54060 - Шумен подполковник Веселин Христов и заместник - командира майор Петър Гергов, военнослужещите са разпределени на групи, в три от засегнатите части на града с необходимата специализирана техника. Личният състав от формированието е оборудван с кирки и лопати, моторни помпи, моторни резачки, защитно гумирано облекло, транспортното осигуряване и един екскаватор ЕОВ - 4421.

Към днешна дата първата група военнослужещи почиства речното корито на р. Добричка /отводнителния канал/ от дървета, храсти и други отпадъци. До днес са изчистени над 1600 метра от  речното корито.

     Втората група участва в отводняването на канал - воден колектор на помпена станция за отпадни води, като използва наличните 4 броя моторни помпи, с цел възстановяване нормалното водоподаване в града. До момента са изпомпани над 1000 куб. метра вода.

     Третата група разчиства отломки, строителни отпадъци и наноси от тиня в района на Хуманитарната гимназия и участват в сортиране и изнасяне на имущество от склада на ДКЦ - 2 Добрич. До днес са извозени с товарни камиони над 400 кубика отпадъци.

Областният управител Недко Марчев припомняв прессъобщение до медиите, че от страна на държавата, действията са започнали в ранните часове на 20-ти юни,когато в Добрич пристигнаха премиерът Пл. Орешарски, министърът на вътрешните работи и министърът на отбраната и до днес комуникацията е постоянна.