Експерти: България не е първата, която ползва механизма за подкрепа на банковата система

Той е отработен в ЕС и от него се е възползвала дори Германия

С разрешите от ЕК 3.3 млрд. лв. в помощ на българските банки се цели да се затвърди стабилността на банковата система. Това заяви Хоакин Алумния, еврокомисарят, отговарящ за конкуренцията.

България не е първата държава, която ползва този европейски механизъм. Той е отработен в ЕС и от него се е възползвала дори Германия. Европейската комисия заявява, че институцията продължава да държи връзка с българските власти и случващото се по линия на одобрената схема за осигуряване на ликвидност е под нейния мониторинг.

"Правителството разполага със солиден резерв в момента и няма място за паника, сметките на борда не е нужно да се пипат", обясни финансистът Емил Хърсев. Според него одобрението за предоставяне на държавна помощ от ЕК доказва, че системата е стабилна и хората не трябва да се притесняват.

По думите на експерта тази мярка автоматично позволява на държавата при необходимост да ползва европейските механизми за финансова стабилизация. "Практически България няма нужда от подобна подкрепа, защото в страната има достатъчно средства, за да се справим със ситуацията", коментира финансистът Бисер Манолов.

Той обаче е на мнение, че ходът се прави, за да се успокоят вложителите в българските трезори.