Русия слага цензура на уличния език

В Русия влезе в сила спорен закон, забраняващ нецензурния език в театрални постановки, филми и в медиите, съобщи АФП.

Това става на фона на множащи се инициативи на Кремъл за укрепване на консервативните ценности в страната.

Прокаран от президента Владимир Путин през май, законът забранява непристойните изрази в киното, театъра и информационните средства, добили широка популярност след края на комунистическия строй и разпадането на Съветския съюз.

На компакт-дисковете и книгите, съдържащи вулгарен език, ще има етикет, предупреждаващ купувача, а на филмите, които не изпълняват забраната, ще бъде отнеман лицензът за разпространение.

Нарушителите ще трябва да плащат глоби, достигащи равностойността на 1000 евро.

Законът е насочен срещу най-грубата форма на изключително богатия руски жаргон (известен като „мат“), чието особено място в руската история и общество е почти предмет на национална гордост.

Законът, окачествен от критиците му като „смехотворен“, е част от поредица парламентарни инициативи за установяване на консервативни ценности в Русия. Тези инициативи са замислени от техните идеолози като последна крепост срещу „упадъчните западни ценности“, отбелязва агенцията.

Също днес руската Държавна дума одобри на второ и трето последно четене законопроект за връщане към „зимното часово време“. В „Закона за изчисляване на времето“ се предвижда московското време да съответства на третия часови пояс спрямо координираното универсално време (англ. Coordinated Universal Time; фр. Temps Universel Coordonne - UTC), тоест три часа след Гринуич. Досега действаше правилото UTC + 4 часа.

Законът забранява сезонните смени на времето, тоест от зимно към лятно, и определя 11 часови зони за Руската федерация – от най-западната за Калининградската област до най-източната за Чукотка и Камчатка, пише vesti.bg.