Алерголози: Внимавайте с препаратите против комари!

Пазарът гъмжи от стоки, които обещават да Ви отърват от досадните насекоми – гривни, мокри кърпички, спрейове, лепенки, лосиони

Част от репелентите съдържат изцяло натурални съставки. Други обаче - не съвсем безопасни химикали, които могат да предизвикат лют сърбеж. Преди да посегнете към препарат против кръвопийците, най-добре прочетете етикета – внимателно, съветват специалистите.

Желателно е да го изпробвате на малка част от кожата, преди да предприемете активна употреба. Най-често използваната съставка е диетил-мета-толуамид или DEET. Той се свързва с някой тревожни здравни проблеми като кожни мехури, вродени малформациi, отчитат световни специалисти.

Най-честите нежелани реакции от продължителното приложение на подобен тип препарати, са свързани с кожни или очни оплаквания. Особено податливи на алергични реакция са децата. Желателно е да подбирате продукти с изцяло натурални съставки за тях. Множество рецепти за домашни репеленти срещу комари могат да се открият и в Интернет. Най-ефикасни се оказват тези с лавандула и екстракт от ванилия.  

Не пропускайте срока на годност. Много от продуктите губят активното си действие с времето. Ако разполагате с такива от миналата година, по-добре си набавете нови. След като премине действието на който и да е препарат за приложение върху кожата, винаги го измивайте добре със сапун и вода, съветват още алерголозите. Желателно е да не използваме инсектицид  под дрехите или не повече от указаното на етикета.

Заради цялата химия, която се използва в много от препаратите, медиците съветват да избираме само такива на растителна основа, които действат като естествена спирачка за насекомите. Сред натуралните съставки попадат цитронелата, лимонената трева и маслото от мента. Действието им обаче е по-слабо /около два часа/, което налага и по-честата им употреба.

 

А, знаете ли че:
 -   възрастният женски индивид тежи едва 2 милиграма
-    крилата на насекомото трептят до 600 пъти в секунда
-    комарът може да надуши въглеродният диоксид , който сте отделили от над 25 метра