Надзиратели: Няма срещу кого да стреляме

Без протести в затвора заради политическата ситуация

Ефективният протест на надзирателите у нас се отлага. В края на май 1800 охранители на затворници внесоха подписка срещу заповед на Министерство на правосъдието за промяна на работното им време. Служителите обмисляха ефективно недоволство. Униформените негодуват, че вместо 24-часови дежурства от 1 юни дават 12-часови. Мотивът на ведомството бил, че така има повече хора на наряд. "Това не е вярно. Едно плюс едно винаги е две. На смяна 20 надзиратели пазят 800 осъдени в пловдивския затвор", каза пред Plovdivutre.bg Иван Петров - председател на УС на Синдиката на Служителите в Затворите в България. По думите му зад решетките има чести инциденти, мероприятия, при викането на линейка за един осъден, например, двама униформени тръгват с него и зад решетките охраната намалява. "Не обмисляме протест. Няма срещу кого да стреляме. След 20 дни правителството си отива", заяви синдикалистът. 

Промяната в работното време в 12-те затвора не се приема и заради увеличените транспортни разходи на служителите. Голям процент от тях пътуват от други населени места. "Парите за гориво са за наша сметка, при средна заплата от 600-700 лева", каза Петров.

Престоят в затвора на служителите се удължава и заради задължителните проверки при започване и край на дежурствата. Поименно се проверява всеки затворник, решетка, камера. Работим с престъпници, убийци. Ако се случи инцидент, първи ще пострадаме ние. Ежедневно сме подложени на силно психическо напрежение, недоволстват надзиратели. Те настояват и за увеличение на числения състав на персонала.

Миналата година идентична заповед за промяна на работното време на тогавашния главен директор на ГД ”Изпълнение на наказанията” беше отменена.