Греков искал оставки във Фонд "Земеделие" заради фирма, свързана с него

Водела се политическа битка за Фонда, защото бил едно от най-ресурсните ведомства

Не виждам основание към момента да подам оставка. Ние сме първото ръководство, което разплати всички пари. Аз съм си изпълнил ангажиментите. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на Държавен фонд "Земеделие" Мирослав Николов, след като във вторник министърът на земеделието и храните Димитър Греков съобщи, че очаква оставките на ръководството на фонда заради нередности в управлението.
"Искрено се надявам да не е политическа битка за овладяване на Фонда, защото това е едно от най-ресурсните ведомства. Ние имаме годишен бюджет от над 2 млрд. лв. – може да прецените какъв е наистина залогът. Неприятно съм изненадан, че през последните месеци се води истинска целенасочена кампания за дискредитиране на ръководството. Досега тя беше безадресна, хвърляха се някакви обвинения в публичното пространство без конкретен адресат, но от вчера вече това е самият земеделски министър", коментира Николов.
Може би се цели да се сложат послушни хора - хора, които да осигуряват финансиране на определени политически кръгове, да не бъдат експерти начело на Фонда, каза още той.
Николов бе категоричен, че работят много добре със Светия синод на Българската православна църква. Според него се създава изкуствено напрежение. Търсят се начини и канали, за да бъде по един или друг начин дискредитирано ръководството, смята той.
"Винаги ще има недоволни. Единственото конкретно, което съм чул като недоволство и оплакване, беше за проект на самия министър - той изрази пред мен, че се бавят плащанията на негова фирма. Предполагам, че е проект на неговото семейство или род, защото фирмата е "Греком" и работи в сферата на лозаро-винарския бизнес. Министърът ми каза в разговор, че според него има забавяния и той или неговият представител трябва да получи парите по проекта. Проектът е одобрен. Той имаше допълнителни земи, имаше допълнителни документи, които трябваше да бъдат изискани, за да получи допълнителните пари", каза още директорът на ДФЗ.
Николов подчерта, че през 2012-а са одобрявани проекти за скъпи коли. В момента те са редуцирани до 47 хил. лв. По думите му няма одобрен проект по ПРСР, по който ще бъде закупено луксозно превозно средство.
"Под риск са голяма част от парите, още от октомври 2012-а – октомври 2013-а. Те вече са платени, но заради липсата на сертифициращ орган ЕК поиска допълнителни проверки и контроли. Фондът извършва всички тези необходими проверки. Ние все още не можем да удостоверим тези неща пред ЕК", коментира Николов.
Той обаче е скептично настроен, че ще бъде спазен срокът, който е в края на юли. Той обясни какво следва, ако не спазим срока: "Ние поставяме под риск над 1,2 млрд. евро от предходната финансова година и ако до края на тази година не бъде избрана и фирмата, която да одитира и да бъде сертифициращ орган, разплащателна агенция, всички пари, които до момента са платени, и тази година. Сумата може да стигне няколко милиарда", каза още той.