Нови 200 паркоместа осигурява общината

Разширяват „Зелената зона“ на Стара Загора

Нови двеста паркоместа за кратковременно платено паркиране определиха от Община Стара Загора за "Зелената зона" на града. Зоната се разширява като границите ѝ се определят на север от ул.”Августа Траяна”, на юг – от бул.”Славянски”, на  запад от ул.”Д-р Тодор Стоянович” и на изток от бул.”Св. Патриарх Евтимий”.

Улиците, площадите и паркингите, които са включени в границите на „Зелена зона”, са описани подробно в заповед на кмета, която е публикувана на официалния сайт на общината -http://www.starazagora.bg/images/stories/municipality/zapovedi/2014/Zap_10-00-1416_2014.pdf .
Местата ще бъдат обозначени с необходимите пътни знаци, пътна маркировка и указателни табели за условията за паркиране. Ще бъдат монтирани и нови апарати за самотаксуване.
Паркирането извън зоната за кратковременно платено паркиране ще се извършва при спазване на Закона за движението по пътищата. Пътните превозни средства, паркирани на места с въведена забрана за паркиране и сигнализирани с пътни знаци и указателните табели, ще бъдат принудително отстранявани.Очаква се новите два автомобила за принудително отстраняване на автомобили, както и новият наказателен паркинг до СБА да започнат да действат от 1 август.
Целта на разширяването на „Зелената зона" е да се регулира движението на личните автомобили и градския транспорт, като се разтовари централната градска част и се осигури нормален достъп до търговски обекти, банки, зони за отдих и обществени заведения.

С това общият брой на платените места за паркиране в централната градска част става близо 1000.  За улеснение на автомобилистите е въведено и SMS-паркиране, чрез изпращане на съобщение, съдържащо държавния регистрационнен номер на автомобила, на кратък номер 1342. С един SMS се заплаща 1 лв. за 1 час престой в Зелена зона.

Режимът на паркиране е валиден в работни дни от 08.00 часа до 18.00 часа, а електромобилите и двуколесните превозни средства паркират безплатно на всички паркинги собственост на Община Стара Загора и обособените зони за кратковременно паркиране - „Зелена зона".