Благодетел на Поморие с почетния знак на общината

Мартен Дюйвен е на 80 години.Обича България като втора родина и й посвещава 24 години от живота си.

Холандско семейство получи почетния знак на община Поморие заради благотворителна дейност, насочена към социалните институции в общината.   Заместник-кметът Илия Джингов връчи знака на Мартин Дюйвен. Той изрази благодарности към него и съпругата му - Мике.

 "Човек живее на тази планета не само заради себе си, а за да е полезен и на другите. Благодаря за това признание, ще поставя знака на специално място в моя дом.” – каза Мартин Дюйвен.
Семейство Дюйвен е от град Алмело, Холандия.  Преди 24 години са на почивка  в България. Любознателни да се запознаят с българския бит и култура, те попадат в Социално учебно професионалното заведение /СУПЗ/ в с. Бата и дълбоко  се впечатляват от действителността в интернатите. Началото на  дейността им е положена  през 1991 г. с първата благотворителна акция, при която на собствени разноски, организират  поредица от благотворителни концерти на бургаският хор „Родна песен” във всички по-големи градове на Холандия.  Резултатът е обнадеждаващ и със събраните средства е закупено оборудване, машини, нови автомобили, храни, дрехи и материали, които те доставят лично в социалното заведение в с. Бата. В този период семейство Дюйвен привлича за благотворителната кауза съмишленици и учредява холандската фондация „Труд”, която развива изключително активна дейност в един труден за децата в социалните заведения период, като организира и изпраща, под формата на хуманитарна помощ, големи количества храни, дрехи, учебни пособия, обзавеждане и инвентар за социалните заведения в Бургаския регион и цяла България.
На по-късен етап, въпреки, че не са  допускали, че дейността им може да прерасне в нещо по - значимо,  те осъществяват проекти, които променят живота и бъдещето на деца в неравностойно положение. По -значимите от тях за Община Поморие са: Изграждане и обзавеждане на „Център за настаняване от семеен тип ” с капацитет 12 деца в с. Бата.; Изграждане и обзавеждане на „Защитено жилище ” в с. Бата;  Основен ремонт и обзавеждане на „Преходно жилище” с. Бата; Ремонт и обзавеждане на учебни кухни в СУПЗ с. Бата, Ремонт и разширение на кухненски блок и столова  в СУПЗ с. Бата, Изграждане на оранжерии и селскостопански проект в СУПЗ с. Бата, Изграждане на нов учебен корпус в СУПЗ с. Бата и други.
Реализирани са и поредица проекти за социални заведения в областите Сливен, Силистра, Пловдив, Варна и др. Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"