За първи път българин е избран в Ръководството на Европейския парламент

Избирането на Андрей Ковачев на такава позиция е висока оценка за работата на ГЕРБ

Българският евродепутат от ГЕРБ/ЕНП д-р Андрей Ковачев бе избран за член на Бюрото на Европейския парламент като квестор. Досега български евродепутат не е заемал толкова висока позиция в ръководството на Европейския парламент. Ковачев бе номиниран от Групата на ЕНП с най-голям брой гласове за тази позиция и след това избран с тайно гласуване от членовете на Европейския парламент.

Избирането на Андрей Ковачев на такава позиция е висока оценка за работата на представителите на партия ГЕРБ в Европейския парламент. За последните осем години, откакто е в редиците на Европейската народна партия, ГЕРБ се доказа като една от най-авторитетните партии-членки на дясно-центристкото политическо семейство. За това допринесе както успешният мандат на правителството на Бойко Борисов, така и работата на българските евродепутати в Групата на ЕНП в последните два мандата на Европейския парламент. Изборите за Европейски парламент, които се състояха на 25 май, затвърдиха позициите на ГЕРБ в ЕНП - през юни евродепутатът Мария Габриел бе избрана за заместник-председател на Групата на ЕНП в ЕП, което е още едно доказателство за активната роля на партия ГЕРБ в най-голямото европейско политическо семейство.

Квесторите имат важна роля във вътрешния живот на Европейския парламент. Те взимат решения за административните и финансови правила, при които евродепутатите работят. Тяхно право е да внасят предложения за изменение или нова редакция на всички нормативни актове, приети от Бюрото на Европейския парламент.

За основен приоритет в работата си като член на Бюрото на ЕП Андрей Ковачев поставя намаляването на административната тежест в институцията, за да могат евродепутатите да се съсредоточат върху законодателната дейност на парламента. „Трябва да се концентрираме в решаването на проблемите на гражданите. Те очакват от Европейския парламент да взима решения, с които да защитава правата им и да повишава стандарта им на живот, а не да затъва в административни процедури", заяви Андрей Ковачев след гласуването.