Мащабни проекти ще подобряват дейността на добричкото ВиК

Водещи европейски специалисти в областта на водоподаването ще пристигнат в Добрич от началото на септември. В рамките на проект, финансиран от европейския фонд за регионално развитие, те ще провеждат 6 месечно обучение, касаещо намаляване на загубите и ефективно използване на водния ресурс. Нашите служители ще имат възможност да бъдат обучавани на място. Специалисти от Англия, Холандия, Дания и Германия, заяви в ефира на радио „Добруджа" управителят на „В и К" Добрич инж. Юлиян Иванов. Неслучайно е избран Добрич, защото нашето е едно от проблемните дружества в България. Откакто съм начело на екипа, непрекъснато търсим възможности и контакти, не само с наши водещи специалисти, но и в Европейската комисия сме отправили запитвания за оказване на техническа помощ. Вече имаме такава помощ от Европейската банка за възстановяване и развитие, с тези 5 човека, които са тук и работят във „В и К" Добрич и вече се виждат резултатите, които са постигнати за няколко месеца, каза още Иванов, съобщи ИА Добруджа.
Добричко водно дружество ще реализира и още един мащабен проект „Хоризонт 2020". Неговата цел е въвеждането на по-високи технологии във водоснабдяването и енергетиката. Той е на стойност 7 млн. евро. Вече са минали предварителни разговори с няколко държави – Германия, Холандия, Испания и Франция. За първи път подобен договор ще сключи България, в лицето на „В и К" Добрич. Всички тези нови технологии ще се извършват и разработват на територията на нашата област, отбеляза Иванов. Неговият стремеж е "В и К" Добрич да бъде сред водещите предприятия в сектора.
Миналата година поех дружество с близо 34 млн. лева задължения, в момента са под 30 милиона. Освен, че дълговата система е намалена, заплатите на служителите са повишени с 30%. Шефът на В и К оператора отбеляза важността от излизането на свободния пазар за електроенергия. Фактурите за ток от месец май показват, че има икономия на 240 хиляди лева. Със спестените средства започна подновяване на техниката на дружество. Вече има 20 нови пикапа, които са в действие. Следващия месец със спестените средства ще бъде извършена подмяна на техническата база.
От 1 юли започва обучението с карнети на служители на В и К в община Добрич. В община Добричка, където инкасаторите работят от миналата година с подобни устройства, събираемостта е увеличена с 25%.
Загубите на вода, колкото и да се стараем, от 84% са намалени на 81. Това е незначителен процент, но мрежата е навсякъде амортизирана и има много скрити течове. Докато не сме смени мрежата в Добрич, ще ги има тези неудобства, добави Юлиян Иванов.