Мишки бяха заченати и се родиха от замразена тъкан

Японски учени съобщават, че са успели за пръв път да отгледат поколение от мишки, заченати със семенна течност, извлечена от дълбоко замразена тъкан от тестиси, предаде Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

Специалистите от университета на Йокохама смятат, че подобна техника може да се използва за съхраняването на плодовитостта на момчета, подложени на противораково лечение.

Изследователите съобщават, че в резултат на експериментите им са се родили осем здрави мишлета, заченати със сперма от замразена и впоследствие размразена тъкан от тестиси.

"Криопрезервацията на тестикуларна тъкан може да се окаже реалистичен начин за съхраняване на плодовитостта", пишат авторите на изследването с ръководител Такехико Огава, като отбелязват, че са необходими по-нататъшни проучвания, преди методът да стане приложим при хора.

Безплодието е един от сериозните странични ефекти при лечението на някои типове рак. Тъй като успеваемостта на терапиите за злокачествени заболявания в детска възраст се  подобрява, запазването на плодовитостта е важен въпрос за пациентите и техните родители.

Замразяването на семенна течност за бъдеща употреба е възможно само при момчета, достигнали пубертета. Поради тази причина учените търсят как да осигурят шанс и на момчета в предпубертетна възраст един ден да имат собствено потомство.

Японските специалистите предварително са създали органна култура, която предизвиква при мишки пълна сперматогенеза - процес на производство на семенна течност от тестисите.

В настоящия експеримент учените са замразили тестикуларни тъкани от новородени мишки. След размразяването им те са отглеждани в лабораторна среда и е предизвикана сперматогенеза.

Изследователите са установили, че размразените тъкани са в състояние да произвеждат сперма също толкова ефикасно, колкото и сравнителна незамразена тъкан.

След това екипът е използвал микроинсеминация - вкарване на сперма от съхранявани в замразено състояние над четири месеца тестикуларни тъкани директно в незрели яйцеклетки. Резултатът - осем здрави мишлета, които са се развивали нормално и са били в състояние да се възпроизвеждат, пише vesti.bg.