Експериментират с подземни контейнери на Женския пазар

На пазара са разположени 21 контейнера малък обем, от 1 кубик и 3 контейнера от 3 кубика за сметосъбиране

Реновираният Женски пазар ще разполага с подмезни контейнери. Това съобщи главният архитект на Столична община Петър Диков пред "Фокус" и уточни, че те ще бъдат експеримент за столицата.

На пазара са разположени 21 контейнера малък обем, от 1 кубик и 3 контейнера от 3 кубика за сметосъбиране. Ако този експеримент се окаже успешен, се надявам, че в следващите години ще подменим тези грозни и мръсни казани по софийските улици за едно европейско сметосъбиране", обясни Диков.

„Новости има доста – там се изчисти целия квартал от всякакви видове сергии и навеси. Вместо да обяснявам с думи, мисля, че софиянци ще разберат реално как ще изглежда в момента, в който се приключи. Направени са изцяло нови настилки. Сградите, в които са разположени търговските обекти, са изцяло обновени. Павилионите не са това, което беше по първоначалния проект. Имаше изисквания от търговците на Женския пазар да бъдат направени на по-малки модули, за да може да има повече възможност за дребните търговци, което ние направихме", каза още главният архитект.

Архитектът обясни, че е имало допитване с гражданите за новия облик на емблематичния пазар за столицата. Той обясни още, че гражданите са участвали в обсъжданията на проектите, в оценяването, както и в сформирането на екипа, който го прави. "Това ще са и хората, които после ще оценяват нашата работа", допълни той.

„Ние сме пуснали предписание на всички собственици на имоти наоколо да си ремонтират фасадите. Има много красиви сгради, които в момента са занемарени и ако се реновират, съм убеден, че там след 2-3 години ще стане една прекрасна част от центъра на София", коментира още арх. Петър Диков.