Домати срещу рак на бъбрека

Ликопенът е антиоксидант, който е причина за червения цвят на плодове като домат, диня, грейпфрут и папая. Ново проучване показва, че той може да намали риска от развитието на различни видове рак, включително на белия дроб и на стомаха.

В изследването участват 92 000 жени в постменопауза. Здравословното им състояние е наблюдавано в периода от 90-те години до 2013 година. Всички те са част от Women's Health Initiative - национално проучване в САЩ, чиято цел е да помогне на учените да установят причините за развитието на определени болести при жени на и над средната възраст.

Количеството ликопен, което приемат жените чрез начина си на хранене, е установено чрез въпросници, които те попълват.

През периода на проучването жените, които са диагностицирани с рак на бъбрека, са 383. Учените обръщат внимание на връзката между болестта и количеството приемани витамини и други хранителни вещества, сред които ликопен, витамин С, Витамин Е и др.

Те откриват, че единствено ликопенът може да бъде свързан с рака на бъбрека. Установява се, че по-голямо количество от него в организма може да доведе до предотвратяване на болестта.

При жените, които са приели най-много ликопен по време на проучването (средно по четири домата на ден), има 45% по-ниска вероятност от развитието на рак на бъбрека в сравнение с тези, които са приели най-малко.

Данните от проучването са изнесени на годишната среща на Американското дружество по клинична онкология в Чикаго.

Ракът на бъбрека е деветият най-често срещан вид рак сред американците. По данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията близо 2% от случаите на рак в Съединените щати се падат на рака на бъбреците.

В много от случаите ракът на бъбрека не се отличава с никакви симптоми в началния си стадий. Често се открива съвсем случайно, докато се правят медицински изследвания в съвсем друга област.

В по-късен стадий симптомите са кръв в урината, болки в гърба и усещане за влошено здраве. Но тези симптоми могат да бъдат знак и за други болести.

Чрез изследването учените доказват, че спазването на хранителен режим, богат на микроелементи с антиоксидантни свойства, може да помогне за понижаването на риска от развитие на рак на бъбрека. Необходими са обаче още изследвания, за да се потвърди напълно това твърдение.