Търсим близо 3 млн. лв. за Евро 2015

Най-много пари са нужни за ремонтни работи на стадионите „Черноморец” в Бургас и „Червено знаме” в Долно Езерово.

Близо 3 млн. лв. са необходими на Бургас за домакинството на Евро-2015 за юноши до 17 г. Сумата е изчислена след оглед на комисия от БФС.

Вещите лица са инспектирали състоянието на терените и съблекалните в спортните съоръжения в морския град. За рехабилитация на тревните покрития ще се ползват 80 процента от средствата, а 20 процента ще отидат за вътрешни ремонти.

Най-много пари са нужни за ремонтни работи на стадионите „Черноморец” в Бургас и „Червено знаме” в Долно Езерово. Констатирано е, че за първия трябват 1 млн. и 250 хил. лв., а за втория- 1 млн. За стадионите в Българово и Ветрен сумите са между 200 и 300 хил. лв.

Най-тежко е състоянието на „Червено знаме”, където теренът е много нисък и не може да се отводнява. Там се необходими нова дренажна система и поливна инсталация плюс цялостна подмяна на чимовете. Основна, но не цялостна, подмяна на чимове ще има и на стадион „Черноморец”. Специалистите са преценили, че няма време за посявка на нова трева и затова се минава на варианта с чимове.

Мачовете от еврофиналите ще се играят през месец май догодина с участието на 16 отбора, разпределени в 4 групи по 4. В Бургас ще бъдат настанени 8 отбора от 2 групи. За тях трябва да има 8 тренировъчни игрища с 8 съблекални. Освен в областния център, ще се ползват и стадионите в Созопол и Несебър. Официални мачове ще се играят на „Лазур” в Бургас и на „Арена Созопол”, които единствени разполагат с нужния лиценз. Другите бази ще бъдат със статут на тренировъчни.

Другият център, който ще приеме останалите 8 отбора, е Пловдив. От града под тепетата вече обявиха, че се нуждаят от поне 1,5 млн. лв. за реконструкция на стадиони и организация не само за мачове, а и за бази на тимовете-участници, пише faragency.bg УЕФА ще помогне с 1 млн. евро за организацията на Евро-2015. Останалите средства трябва да дойдат от държавни и общински бюджети.

Откриването на турнира е на 6 май, финалът е на 22 май - все в Пловдив, както и всички мачове след 1/4-финалите, на които ще се класират първите два отбора от всяка група. Идеята беше мачът за титлата да се играе на новия стадион "Христо Ботев", но може и да пропадне, след като строителството там е замразено.