При изключителен интерес откриха благотворителната изложба за храма в Средногорово

Пластика „Роза“ откупи кметът на Казанлък Галина Стоянова

12 хиляди лева ще са необходими за продължаване на ремонта на храм „Свети Георги Победоносец“ в с. Средногорово, смята кметският наместник Коста Меразчиев, по чиято инициатива на 2 юли вечерта стартира благотворителна изложба за набиране на средства за възстановяване на стенописите и укрепване на църковната сграда.

Първата откупка направи кметът на община Казанлък Галина Стоянова. Тя избра пластиката на Николай Фитков, наречена „Роза“, която ще дари на Община Казанлък, защото пластиката изобразява символа на града и естественото й място е в Общината, каза кметът Стоянова. Тя подчерта още, че храмът, построен с доброволния труд и дарения на жителите на село Средногорово през 1879 г., е уникален, но, за съжаление, не е пожален от времето. И ние сме тези, които можем да спасим този храм на духовността и вярата чрез своя личен дан в подкрепа на благородната кауза.

Благотворителната изложба за набиране на средства за продължаване ремонтно-укрепителните дейности на храм „Св. Георги Победоносец“ събра в залата на Културно-информационния център в Казанлък двадесет и девет автори с 40 творби. Инициативата е свързана със 135-та годишнина от построяването на храма, отбелязването на която ще се състои в края на месец септември 2014 г. Още на вернисажа тази вечер бяха направени седем откупки, а касичката за дарения започна обнадеждаващо да се пълни.

Благотворителната инициатива е под патронажа на кмета на община Казанлък Галина Стоянова и преминава под наслова „По делата им ще ги познаете“. Изложбата ще продължи до 18 юли. В нея творби подредиха художници от Казанлък, много от които се оказаха свързани със с. Средногорово, и възпитаници на НГПДИ „Акад. Дечко Узунов“. Картини от своите фондове предоставиха и Художествената галерия в града на розите и Художествена галерия „Натали“ – София.

Вижте снимки в слайда!