Шънджън и Пловдив с икономически проекти

Мисия Пловдив

03-07-2014, 15:54

Снимка:

Фейсбук страница на Генералното консулство на Република България в Шанхай

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

След побратимяването - Пловдив и Шънджън ще вървят ръка за ръка, градът ни става Мека за китайския бизнес

Пловдив – Шънджън: Сътрудничество и инвестиции (ГАЛЕРИЯ)

Заместник-кметът на Пловдив по строителството и инвестициите инж. Димитър Кацарски и заместник-кметът на Шънджън У Ихуан откриха международния бизнес-клуб на предприемачите от Шънджън и побратимените градове. Идеята за тази бизнес организация предложи СЮ Цин, кмет на китайския мегаполис, при визитата си в края на март в България. Тогава той подписа с кмета на Пловдив договор за побратимяване между двата града. На среща с Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие /БКАБР/, която е в основата на побратимяването,  СЮ Цин сподели, че именно клуб на предприемача, обединяващ сериозните бизнесмени, би активирал връзките в икономически аспект.

Само 3 месеца след инициирането организацията вече е факт. Преди да пререже лентата на бизнес-клуба пловдивският зам.-кмет откри  на 27 юни Шънджънския международен форум за търговия и инвестиции - първото по рода си изложение, фокусирано върху китайски инвестиции в чужбина. 11-членна бизнес делегация придружаваше инж. Кацарски в 16-милионния град. Сред почетните гости на форума бе инж. Пламен Панчев, заместник – председател и съучредител на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие и председател на Съвета на директорите на „Сиенит Холдинг“. Той представи възможностите за инвестиране в най-мащабния български проект – Тракия икономическа зона. Преди да се включи към пловдивската делегация на панаира в Шънджън инж. Панчев бе приет в Пекин от генералния секретар на Асоциацията за дружба на китайския народ с чужди страни г-н Ли Сигуи.

Хуанг Гуочианг, заместник генерален секретар на муниципалното правителство на Шънджън и председател на организационния комитет, и Джоу Юпънг, президент на Shanghai Services Federation и бивш зам.-кмет на Шанхай, посетиха пловдивския щанд на изложението.

Председателят на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Шънджън /CCPIT Shenzhen/ г-н Тао Йонгсин запозна присъстващите на форума с инвестиционния климат в България. Подробна информация е качена и на сайта на Съвета.

С цел да се подпомогне обмена и сътрудничеството между двата побратимени града в областите икономика и търговия, инвестиции, култура и образование Община Шънджън, Община Пловдив, CCPIT и БКАБР се споразумяха да излъчат представители за сформиране на постоянна работна група на Шънджън и Пловдив. По време на посещението в китайския мегаполис инж. Димитър Кацарски и инж. Пламен Панчев подписаха в началото на тази седмица заедно с община Шънджън и CCPIT меморандум за работната група, която ще подпомага активно бизнеса, културата и образованието от двата града; организира двустранни и многостранни конференции, посещения на представители на бизнеса на изложения, визити на делегации и други форми на сътрудничество.