Разработват нови ваксини срещу сезонните грипове

Вирусолози създадоха в лабораторна среда вируси H1N1 на пандемията от 2009 г., които избягват реакцията на човешката имунна система

"В лабораторни условия идентифицирахме елементи с ключово значение на появилия се през 2009 г. вирус H1N1, срещу които имунната система е безпомощна. Става въпрос за промени в протеина хемаглутинин, който се намира на повърхността на грипните вируси. Той им позволява да се захванат за клетъчния рецептор и да го заразят“, заяви ръководителят на изследването проф. Йошихиро Каваока от университета на Уисконсин в Медисън.

Изследването разкрива, че вируси, които могат да избегнат реакцията на имунната система, се появяват в природата. Тези промени на протеина не са устойчиви. На всеки три до пет години вирусите придобиват достатъчно модификации, за да може ваксината срещу сезонен грип да стане неефикасна.

"Целта на изследването е да подобрим способността си да селектираме грипни вируси, за да се разработят нови по-ефикасни ваксини", поясни Тери Девит от университета.

Проф. Каваока обори появилите се във в. "Индипендънт" критики, че е създал нов смъртоносен щам на вируса H1N1 от 2009 г., срещу който човешката имунна система е безпомощна, и че е извършвал рисковани манипулации за изследвания върху пандемията.

"Жалко е, че вестник манипулира по този начин, за да привлече читатели със сензационни заглавия", отбеляза ученият, цитиран от БТА.