Пъпчасваме на плажа

Летният вирус напада и с обриви заради мръсотията

И обриви, освен висока температура и разстройство, морят това лято. Типичният т. нар. летен грип се оказва по-различен - и с пъпчасване. Най-често летният вирус удря по морето, а плажът тази година бъка от мръсотия след пороите, коментираха за „Всеки ден" микробиолози.

 Тръгнал е летен грип с тежки обриви, и то не само по Черноморието, но там огнищата ще са най-бързо действащи, предупреждават медиците. От вируса както винаги най-много си патят децата, категорични са епидемиолози. Заразата се причинява от ентеровирус, като се пипва за секунди при контакт не само с болни, но и при ползване на общи предмети.

 Симптомите започват с висока температура, бързо следва стомашно-чревно разстройство, а за капак това лято почти всички заразени могат да очакват обриви на различни места по тялото, както и афти в устата, пише "Всеки ден".

 Проблемът с пъпките не е толкова страшен, освен неприятният сърбеж. Много важно обаче било обривите да не се бъркат с шарка, която грешка правели най-често лични лекари. Болестта наистина наподобявала ситна шарка, но обривите преобладаващо са по дланите и ходилата, както и по гърлото за разлика от шарките. Стигало се и до болезнено разраняване на лигавицата на устата, което налагало болнично лечение.

 Заразата е известна като „ръка-уста-крак". Обривите са много ситни, но сърбят силно. Инфекцията се причинява от специфичен ентеровирус, който може да засегне както деца, така и възрастни хора. Най-често обаче го пипват малчугани между 3 и 5 години. Болестта причинява и отпадналост, главоболие, болки в мускулите и ставите. 

 Специалистите предупреждават още, че макар да има пъпки, категорично става въпрос за вирус и лечението с антибиотици не помага. Макар тази година лятото да закъсня и все още температурите да не са високи, което е причина за събуждането на летния грип, той отново се е появил по-рано. Според микробиолозите за това може да е виновна точно мръсотията след наводненията.

 Китайски мазила докарват екземи и рак

 Освен вирусите, които върлуват по морето, обриви дори и като циреи може да докара и некачествената козметика. Бурният внос на китайски стоки стигна и до българския плаж. Масово магазинчетата в морските курорти са залети от неидентифицирани масла, кремове и спрейове за предпазване от слънцето или за трупане на допълнителен тен.

 Дерматолозите обаче предупреждават, че помадите от Китай много често са изключително опасни за кожата, тъй като при продължителна употреба се свързват с епителните клетки. Най-безобидното е човек да си докара екзема и неприятен обрив от ползването на странните мазила. Лекарите алармират обаче, че е възможно да докарат и рак на кожата, особено при третирането й цяло лято с подобни евтини продукти. Обикновено маслата за защита от ултравиолетовите лъчи не падат под 10-15 лева за шишенце, а най-често са около 20.

 Китайските боклуци обаче струват много по-евтино, което привлича летовниците да си ги купят. Безразборното мазане и с охлаждащи кремове с неясен произход крие допълнителен риск. Често те съдържат канцерогенни вещества, предупреждават още дерматолозите.