Срамота! Предлагат да върнем шамарите в училище

При нарушения на реда децата трябвало дори да бъдат изключвани от училище

Учители и родители предлагат непослушните деца да бъдат подлагани на физическо насилие. Зад идеята са застанали 0,2% от всички 8724 майки и преподаватели, участвали в онлайн анкетата за Закона за училищното образование на МОН, пише "Монитор".

Всеки пети участник в допитването пък е категоричен, че при нарушения на реда децата трябва да бъдат изключвани от училище. 16,3% смятат, че проявилите се като хулигани ученици трябва да полагат обществено полезен труд, а за 13 на сто решението е глоба за родителите. "Участниците са дали повече от един отговор и обикновено е от рода на "Ако това не помогне, може да се приложи тази мярка", отчете просветният министър проф. Анелия Клисарова. Общественото допитване не дава отговор на въпроса кога да се завършва основно образование.

По равен брой са подкрепящите идеята диплома да се дава след 7-и и след 8-и клас. "Младите до 29 години са на мнение, че основното образование трябва да е до 7-и клас", заяви Клисарова. Младите майки са тези, които са против идеята децата в начален курс да повтарят класа при условие, че не са усвоили материала. 68,8% от семействата и преподавателите обаче са категорични, че не трябва да се преминава автоматично от един клас в друг независимо от резултатите.

Сега децата, които не показват добри резултати, посещават летни часове, за да наваксат пропуските. От МОН обаче признават, че има семейства, които не изпращат децата си на тези курсове. "Може би ако има санкции за тези родители, това ще е един стимул", счита образователният министър. В същото време половината от учителите, участвалите в общественото обсъждане, са на мнение, че миниматурите трябва да отпаднат. Основната причина за недоволството им е, че външното оценяване мери уменията на самите учители, твърдят от МОН. Всеки трети участник в анкетата иска атестация на учителите да се прави всяка година.

От МОН обаче са на мнение, че трябва да бъдат изработени стандарти за оценка на преподавателите, които да важат за всички. Изучаването на английски език да бъде задължително за всички ученици още от 1-ви клас. Това е едно от предложенията на граждани, постъпили на пощата на МОН. Друга идея е в езиковите гимназии да се въведат допълнителни часове, които да дават професионална подготовка на учениците.

Предложението е децата да получават квалификация за екскурзоводи или преподаватели по чужд език, която да им помогне за по-лесното адаптиране на пазара на труда.

Родителите настояват и за повече часове по български език и литература, както и за по-малко помагала. Учителите от своя страна искат промяна в механизма на делегираните бюджети. Те настояват парите да се дават според качеството на образованието, а не според броя на записаните в клас деца.