Молдова спира излъчването на руска телевизия на територията си

Причината е, че руската медия не отразява по независим начин събитията в Украйна

Координационният съвет по радио и телевизия на Молдова взе решение от 1 януари 2015 г. излъчването в страната на телевизионния канал „Русия 24" да бъде преустановено, предава ИТАР-ТАСС.

Причината за действията на регулаторния орган е „несъответствие на програмата с кодекса за радиото и телевизията".

През април властите в страната започнаха разследване за това дали руските канали отразяват по правилен и независим начин събитията в Украйна, при които руски сепаратисти започнаха въоръжена борба с централната власт в Киев.

До местните телевизионни мрежи, които излъчват програмите на НТВ и Първи канал на руската държавна телевизия също са били изпратени предупреждения заради отдаването на предимство на руски новини пред вътрешни молдовски такива.

На две телевизии поради същата причина са били наложени глоби в размер на 5500 леи , което е около 1200 евро.

Игор Додон, лидерът на близките до Москва социалисти в молдовския парламент, се обяви срещу мярката, като я нарече „фрапиращо нарушение на всички закони и демократични принципи" и обяви, че чиновниците зад нея обслужват интересите на Брюксел и Вашингтон.

След като руската телевизия бъде изхвърлена от ефира, нейното място ще бъде заменено с канал с подчертано проевропейско съдържание, както и приоритет над местните новини.