Община Казанлък обезопаси тротоара покрай опасна частна сграда

Мазилката на блока пада, собствениците са длъжни да извършат бърз ремонт

Община Казанлък предприе спешни мерки по обезопасяването на тротоара пред жилищна сграда на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“. По северната фасада на сградата има къртеща се мазилка, създаваща опасност за преминаващите граждани и за живеещите в двата входа. Периметърът в частта, където има опасни участъци от външната мазилка, е ограден със сигнална лента.
Комисия, съставена от специалисти на Община Казанлък, извърши проверка на място, потърси домоуправителите на двата входа и установи реалното състояние на сградата. В резултат на направената проверка, констатациите са, че под влияние на атмосферните условия, на северната фасада е започнал процес, който се е активизирал и съществува възможност от отлепяне на парчета мазилка или други строителни материали, което представлява потенциална опасност за преминаващите хора.
Това налага своевременно да се предприемат мерки за отстраняване на повердената мазилка и ремонтиране на фасадата, за сметка на собствениците на сградата на бул. „23 Пехотен Шипченски полк“ 14, вх. А и вх. Б. Сградата се намира в режим на етажна собственост и според ЗУЕС собствениците са длъжни да заплатят разходите за ремонт, реконструкция и обновяване на общите части, съразмерно с притежаваните от тях идеални части.
Община Казанлък е информирала с писмо собствениците, че в срок от 14 календарни дни от неговото оповестяване са длъжни да вземат решение на Общо събрание за организиране на ремонтна дейност по отстраняване на опасната мазилка и полагането на нова. Протокол от Общото събрание трябва да се представи в Община Казанлък.