НАТО и Русия провеждат учения в Черно море

В Бриз 2014 участват наши кораби и самолети

Военноморски учения на разнородни сили на руския Черноморски флот с участието на около 20 бойни кораба и спомагателни съда, над 20 самолета и въртолета, морската пехота и бреговата артилерия започнаха в петък, съобщи руското Министерство на отбраната.

„Съвместните действия на Черноморския флот в хода на планови тактически учения започнаха с изпълнение на ракетно-артилерийски стрелби от бордните комплекси на надводните кораби по морски и въздушни цели. По време на стрелбите са изстреляни и пет крилати ракети „Москит" и „Малахит", които, по данни на средствата за обективен контрол, са поразили целите си с пряко попадение", отбелязват от ведомството.

В същото време в западната част на Черно море край българските брегове започнаха международните учения „Бриз 2014" с участието на Военноморските сили (ВМС) на България. Те ще продължат до 13 юли.

Българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, два въртолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и взвод от Сухопътни войски.

В учението „Бриз 2014" участват и ВМС на Турция с подводницата „DOLUNAY", ракетния катер „MIZRAK", патрулния катер „TUZLA" и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер „MACHITIS", ВМС на САЩ с ракетен крайцер „VELLA GULF" и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата „REGINA MARIA" и миночистача „AXENTE", както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата „AVIERE", италианския минен ловец „RIMINI", турския минен ловец „AKCAY" и английския минен ловец „CHIDDINGFOLD”.