Българи се изправиха срещу роми във "Втората Катуница"

3 години затвор за клането в Правище. В селото имаше викове: „Цигани мръсни, долни, ще ви изгорим”

Три години затвор за убийството на Илия Попов в село Правище от 13 април 2012г. получи извършителят Христо Ангелов. На 30 юни т.г. окръжният съд в Пловдив постанови, че ромът от село Розино е превишил пределите на неизбежната самоотбрана и трябва да излежи присъдата при първоначално строг режим в затвор или в затворническо общежитие от закрит тип. Освен това той трябва да плати общо 280 000 лева на близките на покойния Илия Попов, разноските по делото 5 808 лева и 11 200 лева държавна такса върху уважения размер на гражданските искове.

Решението на окръжния съд е второ, след като магистратите веднъж присъдиха 2 г. и 4 м. затвор за Христо. След това делото им бе върнато от апелативния съд за повторно разглеждане. Именно в апелативния съд Христо Ангелов поиска условна присъда, като твърдеше, че е убил Илия Попов при самоотбрана.

Случаят от 13 април 2012г. потресе Правище и бе определян от някои като „Втората Катуница”. Както и в Катуница, така и в Правище българи се изправиха срещу роми, но причината бе друга. Христо Ангелов и роднините му от село Розино били наети като селскостопански работници в Правище. През деня берели малини на полето, а вечер се връщали в бивше училище, пригодено като общежитие. На Разпети Петък преди Великден преди 2 години група роми се връщали от полето и спрели в магазина на центъра. Местни младежи ги подгонили към училището с викове: „Цигани мръсни, долни, ще ви изгорим”. Циганите побягнали и се барикадирали в спалните си с останалите работници.

Братята Илия и Тодор Попови били със семействата си на гости за Великден у родителите си в Правище, които живеели зад училището. Те дочули викове и отишли да разтърват биещите се. Влезли в сградата, където били нападнати. Илия бил ударен в главата с отчупен крак от стол, след което подсъдимият за убийството Христо Ангелов го намушкал с нож. Пострадал и другият брат, който получил тежко нараняване на главата. Той оцелял, тъй като навреме бил измъкнат от сградата от свои близки. Христо Ангелов се опитал да скрие ножа, но бил предаден на полицията от своя роднина.

Присъдата може да бъде обжалвана в 15-дневен срок пред апелативния съд.