120 сухоземни костенурки бяха конфискувани

Няколко часа след акцията, те са настанени в Спасителния център

120 сухоземни костенурки бяха конфискувани и настанени в спасителен център на "Зелени Балкани", съобщава БГНЕС, позовавайки се на информация на екоорганизацията.

Влечугите са били спасени от полицията при рутинна проверка на кола на пътя, часове преди да бъдат продадени. Костенурките са от двата вида, срещани в България - шипоопашата и шипобедрена и са били натоварени в три чувала. Голяма част от животинките са с висока степен на дехидратация, опаразитени и с тегло под нормата.

Няколко часа след акцията, те са настанени в Спасителния център на „Зелени Балкани”. В Пловдивския съд вече тече бързо производство срещу нарушителите.

При подобна акция през 2009 г. в Пловдив бяха конфискувани 153 костенурки, също предвидени за продан.

И двата вида сухоземни костенурки са световно защитен вид, вписани в Червения списък на Международния съюз за защита на природата. В Българското законодателство сухоземните костенурки фигурират в приложение № 3 от Закона за биологичното разнообразие и тяхното събиране, задържане в плен, убиване и безпокойство се наказва според Наказателния кодекс на Република България.