6 юли - Световен ден на целувката

Животът

06-07-2014, 10:37

Автор:

Деница Христова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Емотиконите - това сме ние

Празникът е официално признат през 1988 година

Световният ден на целувката е официално признат от ООН през 1988 г. - датата е предложена от Великобритания и празникът бързо печели популярност. В различните краища на света се отбелязва с организиране на различни прояви, най-често рекорди по масово и продължително целуване.

Твърди се, че всеки жител на планетата в живота си се целува средно по 100 хиляди пъти. Световната здравна Организация се занимава със сериозни изследвания за природата на целувката. Според специалистите, в целия си осъзнат живот човек се целува около 14 дни.

В света съществуват най-различни легенди за появата на целувката. Смята се, че в началото това е било знак на доверие. Легенда разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Римляните се целували един друг по очите в знак на приветствие (обратно на руския обичай очите да се целуват при раздяла.) В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.

Доказано е, че докосването с устни е всъщност прикрива доста сложни химически реакции. Продължителната страстна целувка увеличава пулса над 100 и повече удара в минута. Тя повишава нивото на хормоните в кръвта на човека дотолкова, че може да удължи живота му с една минута. По време на страстната целувка се губят около 6,4 калории (за една минута). Продължителната целувка дори нормализира киселинността в устата - т.е. целувка след ядене намалява риска от кариес. Целувката успокоява нервната система и предотвратява стреса. Хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи.

Любопитни факти:

- Най-ранните писмени доказателства за целувката идват от са от северноиндийски санскритски ведически текстове, датиращи от преди 3500 години.

- Страстната целувка кара зениците ни да се разширяват – вероятно това е една от причините, поради които хората си затварят очите докато се целуват.

- Две трети от хората накланят главата си надясно докато се целуват. Това няма нищо общо с десноръчеството.

- Хората не са единствените видове, които изразяват подобно поведение чрез целувка. Човекоподобните маймуни също допират устните си, за да изразят вълнение, привързаност или помирение.

- Устните ни са покрити с чувствителни нервни окончания, така че дори и при съвсем леко потъркване може да предизвика приятни емоции, които ни насърчават да продължим да се целуваме.