Код "червено" за археологически обекти над Старосел

Спешно трябва да се осигурят средства за аварийно-укрепителни работи и реставрация

Рушат се трите археологически обекта над Сторосел, останали от траките. Това каза кметът на Старосел Иван Жутев, предава Фокус.

Кметът обявява код "червено" за храма на Ситалк, Четиньова могила и могила Хоризонт, като настоява за спешни действия от страна на държавата. И трите обекта са свидетелство за богатото ни културно-историческо наследство. Сега спешно трябва да се осигурят средства за аварийно-укрепителни работи и за реставрация на обектите в онзи приличен вид, в който са били преди 25 век, каза Жутев.

"Над Старосел, в същинска Средна гора на 1364 метра надморска височина, имаме обект като този на инките в Андите", добави Жутев. По думите му, престъпление е 25 века по-късно държавата да бездейства, поради липса на пари и адекватна културна политика и отношение да заровим царската обител в недрата на земята.

По отношение на храма на Ситалк, който се намира само на 4,5 километра от Старосел, 12 години от отварянето за посещения на самия храм основната носеща конструкция, така наречената "крепида" четвърта година поред се руши, твърди Жутев.

Тежестта на земните маси актакува крепидата и от югоизток тя вече е почти разрушена. Посетителският поток не спира и от 2002 година Четиньова могила е посетена от над 300 000 души, каза кметът на Старосел. Той се страхува, че има опасност за посетителите, ако крепидата се срути от първи до пети ред. „Тогава кой ще поеме отговорностите?“, пита Жутев.

Той твърди, че нито един от управляващите днес и от Министерство на културата не е посетил Четиньова могила от 2012 година насам.

Последно експерт от институциите е посетил обекта през 2012 година, когато започна реставрацията на купола на Кръглата камера. Третата критична точка е могила Хоризонт, която е в подножието на Четиньова могила, на която лицевата страна е разрушена. Кметът, с помощта на негови служители, е укрепил могилния насип с дървени подпори, за да не се подава в краката на туристите.

Туроператорите предупреждават кметството, че ако обектите през 2015 година бъдат в този вид, те ще изключват Старосел от своите маршрути. "Това е много тревожно за нас, защото обслужването на туристопотока генерира работни места и просперитета на района", каза Иван Жутев.