ГЕРБ ще подкрепи актуализацията на бюджета на НЗОК

БСП си позволи да пренареди дневния ред на обществото, заяви депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова

ГЕРБ категорично ще подкрепи исканата от лекарите актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това обяви бившият здравен министър Десислава Атанасова в интервю за БНР.

"Нееднократно сме заявили, че ще подкрепим актуализация на бюджета на НЗОК, защото финансовото състояние и на Касата, и на лечебните заведения е наистина е много тревожно", потвърди депутатът от ГЕРБ.

"Когато се прави актуализация на бюджета на НЗОК, трябва да се предвиди и финансиране. Финансиране може да има само от държавния бюджет и само и единствено Министерският съвет може да бъде вносител на такова предложение", обясни тя.

По думите на Атанасова Надзорният съвет на НЗОК вече е излязъл с решение за актуализация на бюджета и е изпратил предложение на министъра на здравеопазването Таня Андреева, която следва да съгласува това предложение и да го внесе в МС.

"Т.е., очакваме, че изпълнителната власт в лицето на МС наистина ще реагира адекватно и ще направи такова предложение на НС. Ние от ГЕРБ категорично ще подкрепим актуализация на бюджета на НЗОК", заяви бившият ресорен министър.

"Мисля, че ние сме демонстрирали, че когато поемаме ангажимент към някого – дали към гражданите или към останалите политически сили, както това се случи на КСНС – сме го изпълнявали, само че от ответните страни нямаше адекватен отговор", каза още Десислава Атанасова.

"И това, което ми се струва, че следва да напомня, е, че миналата седмица бяхме в пленарна зала, имаше кворум, за да се вземат важните решения за държавата, както се бяха договорили лидерите. Случи се нещо съвсем различно. БСП си позволиха да пренаредят дневния ред и програмата на Народното събрание, а и дневния ред на обществото, с предложение за разглеждане на най-различни законопроекти в 20 различни точки, което според нас не беше удачно  в период на подобна криза да се случва и второ – за пореден път показа кой не изпълнява елементарни политически договорки и някакъв постигнат крехък консенсус", припомни народният представител.