Как да открием щастието?

Житейски учители преподават новата мода в мотивационната психология - лайфкоучингът

Житейски учители ни учат как да бъдем щастливи в новата мода в мотивационната психология, наречена "лайф коучинг". Това предаде Нова ТВ.

Само за няколко години стратегията "коучинг" набра огромна популярност в модерните бизнес среди. И тъй като в наши прекарваме по-голямата част от времето си на работа, започнахме да черпим оттам вдъхновение за това как да преодолеем напрежението и личните предизвикателства в личен план - вместо да е обратното.

"Лайф коуч" е т. нар. "учител по живеене". Неговата цел е да ни помогне да открием сами за себе си кои са бариерите, които ни пречат да бъдем щастливи.

Страх от отхвърляне, страх от неуспех, страх от неодобрение - всички тези форми на нерешителност ежедневно ни пречат да постигнем целите си, а с това и да се почувстваме добре в кожата си, смятат експертите.

Лайф коучът Ева Кулева е категорична, че "за да се освободим от страха, трябва да спрем да плащаме данък "обществено мнение".

"Дали поради комунистическия режим или други обусловености, ние не сме свикнали да се доверяваме на себе си. Постоянно търсим упора в чуждото мнение и авторитети и това е нещото, което най-много пречи", обяснява тя.

Ролята на лайф коуча е именно да ни накара да повярваме в себе си и да начертаем план за действие.

За целта е необходимо да си изясним няколко неща: за какво мечтаем и какви са приоритетите ни, в които искаме да постигнем щастие и хармония.

За да изградим успешна връзка с интимния си партньор, например, трябва да се научим да не даваме повече, отколкото получаваме в една връзка. В противен случай сме обречени да се отдадем на чувството на неудовлетворение, което най-много пречи на щастието.

Преди всичко обаче, съветват учителите по живеене, е нужно "да знаем кои сме и какви сме". И да преследваме целите си, уверени в себе си и в собствената си стойност.