На 7 юли историята разказва поучителни приказки

Животът

07-07-2014, 07:30

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Още по Темата:

8 март назад във времето

Опрадваха Жана д`Арк 25 години след изгарянето й

Поуки в историята и в живота има повече, отколкото въображението на всеки писател може да сътрови. Една от тях, че справедливостта винаги побеждава. Дори, когато това е 25 години след обявената присъда, ккто се е случило с Жана д`Арк. След изгарянето й, при повторно разглеждане на обвиненията на 7 юли 1456 година тя е била оправдана.

На днешната дата, през 1807 година Наполеон I Бонапарт се среща с руския цар Александър I, за да обсъдят подялбата на Европа между двете страни и начините, по които да се противопостави на британските интереси на континента. Е, сега вижте убеждението на силния тогава френскки император как му се е получило през годините.

1879 г. на 7 юли създават първите КПП-та и митници по границите на Княжество България. Повече от сто години по-късно думата митничар обаче става нарицателно и се лишава от смисъла за чест и морал.

1985 г. пак на 7-ми, 17-годишният тогава немски тенисист Борис Бекер става най-младият шампион за цялата история на турнира Уимбълдън. Сега българският Гришо пише новата история на тениса.

Ами, най-важната поука е, че земята се върти, а героите се променят, макар мерките и теглилките да си остават същите.