Две стрелички в Габриела, не я хваща упойка (ВИДЕО)

18-годишната мецана и приятелят й Наско заминаха за Парка в Белица

Две стрелички с упойка се наложи да изстреля ветеринар от фондация „Четири лапи” в бута на 18-годишната мецана Габриела тази сутрин. Заради множеството хора, дошли на акцията за преместването й в Парка за танцуващи мечки край Белица, пловдивската космата дама не успя веднага да заспи. Минути след нея съдбата да бъде уцелен с розова стреличка сполетя и дружинката й в пловдивския зоопарк Наско.

Мечокът е роден под тепетата преди 26 години, а спътничката му по клетка е била дадена от цирк Мечкарови през 2000-та година на зоопарка. В началото двете мечки са живеели заедно, но Наско успял така лошо да счупи предната лява лапа на Габриела, че се наложила ампутация. Днес сутринта екипи на „Четири лапи” упоиха двете животни, за да ги преместят в парка временно. Габриела и Наско ще прекарат една година край Белица, където, след карантинния срок, ще могат да се ширят на 120 декара площ. Преместването се наложи заради предстоящия ремонт на затворения пловдивски зоопарк. Управителката на зоопарка Латинка Кумчева изпрати двете мечки със сълзи на очи.

Зоопаркът в Пловдив е затворен за посещения от 24-ти юли 2008 година, тъй като не покрива изискванията за отглеждане на диви животни, наложен от Директива на Европейския съюз на всички държави членки. Особено тревожно е състоянието на двете мечки – 26-годишния Наско и 18-годишната Габриела. Те живеят разделени в клетки от по около 15 кв.м. след като преди години Наско напада Габриела и наранява лошо едната й лапа.

През пролетта на тази година стартира ремонт на съоръжението и по-голямата част от животните вече са преместени в съседни зоопаркове. Фондация „Четири лапи“ ще поеме настаняването и издръжката на двете пловдивски мечки до 27.10.2015 г., когато се очаква ремонтът да приключи.

Днес сутринта екипите на „Четири лапи“ с оборудван бус за транспорт на животни пристигнаха в Пловдив, упоиха и прегледаха двете мечки. Очаква се в ранните следобедни часове животните да пристигнат в Парка за танцуващи мечки край Белица, където първоначално ще бъдат настанени в изолирани клетки, а след изтичане на карантинния период постепенно ще започне адаптацията им към откритите площи и останалите обитатели.

Зоопаркът в Пловдив е един от 15-те в страната, които не покриват изискванията на българското и европейското законодателство за минимални условия за настанените животни и нямат лиценз за работа. „Четири лапи“ ще настоява за строги санкции от страна на Министерство на околната среда и водите за онези зоопаркове, които не направят съответните стъпки за лицензиране.

Още снимки вижте ТУК!