Посрещаме жегите в Пловдив с климатици в маршрутките

Мисия Пловдив

07-07-2014, 13:51

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Спират маршрутките в Пловдив?

Режат броя на маршрутките

Спират 1/3 от маршрутките

Ще има и редовна линия до летището

В средата на август пловдивските маршрутни таксита вече ще бъдат климатизирани, бусчетата ще са по-нови, а шофьорите ще спазват по-стриктно правилата за движение. Това обяви заместник-кметът по транспорта Александър Държиков във връзка с конкурса за линиите, който тече в момента, предава Радио Пловдив.

Ще има и редовна маршрутка до летището, подчерта Държиков. Офертите ще се отворят на 24 юли и дори да има обжалване, то няма да навреди на превозите, обясни заместник-кметът. Това е така, защото конкурсът не е по Закона за обществените поръчки, а по Наредба 2 на транспортното министверство. Не е обжалвано и решението на Общинския съвет за обявяването на конкурса, нито е върнато от областния управител. 

Това означава, че новите бусчета ще се движат в Пловдив и до близките села от общините „Родопи” и „Марица” най-късно в средата на август. Линиите намаляват от 10 на 7. По новите изисквания те ще се контролират с джипиес, за да не могат шофьорите да карат прекалено бързо и да не спират на нерегламентирани места. Продължават обаче обжалванията за 8-те линии на бившия общински превозвач „Градски транспорт”, за втори път се обжалва и конкурсът за 20 линии от областната и републиканската транспортна схема.

Няма да има проблеми с транспорта, тъй като временните срокове отново са удължени, но в Пловдив например вече година и половина по тази причина не могат да влязат в сила по-високите изисквания за нови и климатизирани автобуси, коментира Александър Държиков. Според него няма никаква опасност преференциалните карти за обществения транспорт да се окажат незаконни, въпреки че преди няколко седмици в съда падна заповедта на кмета Иван Тотев за издаването им от фирма „Автотранс”.