Спират маршрутките в Пловдив?

Обират пътниците от рейсовете, жалват се собственици на транспортни фирми

Собственици на транспортни фирми искат спиране на маршрутките от движение в Пловдив. Това стана ясно след среща на превозвачите с областния управител Венцислав Каймаканов.

Според собственика на "Автобусни превози" Петко Ангелов маршрутките дублират автобусните линии както на градските, така и на някои извънградски курсове. Освен това те спират по спирките, което е незаконно, като често умишлено изпреварват рейсовете и обират хората от спирките.

Ангелов заяви, че това е допълнителен транспорт и нищо не пречи да бъде премахнат след изтичане на лицензите им през май тази година. Превозвачи напомниха, че част от маршрутните линии в София вече са спрени като техните разрешителни просто не са подновени. В столицата са останали едва 15 линии от преди съществуващите 43 такива.

На срещата бе обсъдено и бъдещето на контактната тролейбусна мрежа в Пловдив. Преди време кметът Иван Тотев се обяви за премахването й особено след като паднали жици убиха жена близо до Централна гара. Според областния управител Венцислав Каймаканов мрежата не трябва да се премахва, а общината е длъжна да развива този вид транспорт. Той посочи, че Пловдив е един от най-замърсените градове и това положение може да се облекчи с въвеждането отново в експлоатация на тролейбусите, които са екологично чисти, тъй като се движат с електричество. Подобно мнение изказа и Ангел Батаклиев, според когото освен всичко друго това е най-сигурният, евтин и безопасен транспорт.