Ядем прекалено много, а се движим твърде малко

И според Световната здравна организация затлъстяването е епидемията на съвремието ни

Прогресивният ръст на затлъстяването, станал един от най-активно дебатираните проблеми по отношение на съвременния начин на живот, расте и при бременните жени.

Тази тревожна тенденция очертаха експерти на провелата се днес дискусия "Как да подобрим живота на майките и бебетата чрез изграждане на стандарти за правилно хранене", която се състоя в рамките на кампанията "Първите 1000 дни... и след това", под патронажа на парламентарната комисия по здравеопазване в НС, с подкрепата на Министерство на здравеопазването и със съдействието на 15 болници в цялата страна, съобщиха организаторите.

На форума бяха представени данни от специално направено проучване за хранителните навици на българите. Те показаха някои притеснителни факти за нездравословния начин на живот на населението, както и за липсата на активност в ежедневието на сънародниците ни. Експертите се обединиха около твърдението, че калорийната интоксикация се превръща в епидемията на нашия век и за разлика от заразните заболявания, с които се борят фармацията и медицината, проблемът с приемането на свръхкалории всеки трябва да се справи сам.

"Това не е пандемията на инфекциозните заболявания на миналия век, това е пандемията метаболитен синдром – затлъстяване, диабет, повишено кръвно налягане и последващите от това тежки увреждания със скъсяване на живота. За разлика от старите епидемии, решаването на тази е въпрос, който се отнася до всеки от нас и е свързано с рационално, което означава умно пресметнато хранене.", категорични са експертите.

Други тревожни факти от проучването сочат, че повече от половината от анкетираните българи не спортуват изобщо, а други 8% практикуват някакъв спорт едва 2 до 3 пъти в месеца. Над 25% от сънародниците ни консумират тестени изделия за закуска, а колбасите, които според специалистите е добре да се избягват или намалят до минимум, са традиционна храна за повече от 18% от българите и то при респонденти, проявили глобална заинтересованост към начина на хранене.

Противно на съветите на специалистите 19% от българите ядат десерт на вечеря, а 12% и на обяд. Правилното хранене през Първите 1000 дни обезпечава нормалното развитие на индивида и намалява риска от възпалителни заболявания, алергии, затлъстяване, и свързаните с него заболявания през по-нататъшния живот на човека.", категорична е доц. д-р Миглена Георгиева.

"И според Световната здравна организация затлъстяването е епидемията на съвремието ни", каза д-р Румен Велев, директор на Втора САГБАЛ "Шейново". "Лошите навици на възрастните рефлектират в лошо възпитание на следващото поколение. Това важи с особена сила за бременните и майките на малки деца. Моите наблюдения сочат, че предвид увеличаване броя на жените с наднормено тегло, нараства и броят на бременните с такова, а ние вече знаем, че значително по-голям процент от жените, наддали по време на бременността си с 16 и повече килограма, остават с наднормено тегло и след това. Те раждат по-трудно, с висок риск от усложнения както за майката, така и за плода", казва още Велев, съобщава БГНЕС.