Севлиевски села се канят да блокират пътя Варна – София

Реколтата им може да загине, искат намеса на държавата в срок от 10 дни

Жителите на три севлиевски села - Кормянско, Ряховците и Петко Славейково, заплашват да блокират пътя Варна - София. Хората се оплакват от нехайно отношение на „Напоителни Системи" ЕАД, съобщава Дарик. Те се опасяват, че реколтата им може да загине, ако настъпи засушаване.
Местните са изпратили ултимативно писмо до габровския областен управител. В него те заплашват да спрат движението на автомобили по главния път, ако не бъдат взети мерки от страна на държавата.
Тръбите на „Напоителни Системи" ЕАД започват от язовир „Крапец" и се ползват за поливане на площите в трите села, чиито основен поминък е земеделието. Преди няколко месеца се е активизирало свлачище и е разрушило тръбопровод от около 25-30 метра.
Според областния управител на Габрово Николай Григоров около 20 хил. лв. са необходими, за да се възстанови този участък. По думите му съоръженията са на „Напоителни системи". Тъй като това е структура в земеделското министерство губернаторът е разговарял с депутата Йордан Стойков, който се е ангажирал да настоява пред министъра за решаване на проблема.
„Искам да се знае, че държавата в лицето на областния управител не е пасивна", категоричен е Николай Григоров. Той почерта, че проблем с напояване в момента няма, тъй като на практика валежите са чести. Но хората имат притеснения, че ако има засушаване, реколтата ще бъде унищожена. Николай Григоров уточни, че положението не е бедствено и не приема ултимативен тон.
Хората от трите села са дали срок до 10 юли да започне поправка на съоръженията, за да не се стига до по-крайни действия със спиране на движението по пътя Варна - София.