Пуснаха в употреба нова пощенска марка

135-годишнината на дипломатическите отношения между България и Русия бе отбелязана с пощенска марка

135-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Русия бе отбелязана днес с пускане в употреба на тематична пощенска марка. Печатът за валидирането бе поставен от заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров, министъра на външните работи Кристиан Вигенин и министъра на външните работи на Руската федерация Сергей Лавров.

Българското маркоиздаване е свързано с Русия още от периода след Освобождението, каза по време на церемонията заместник-министър Георги Тодоров. Той допълни, че първите български пощенски марки са отпечатани в Държавната руска печатница в Санкт Петербург през 1879 година. След това събитие за период от 10 години българските марки са печатани в Санкт Петербург, където са издадени известните марки Сантими и Голям лъв.

Специализираното издание се състои от пощенска марка и илюстрован пощенски плик с оригинален печат. Тиражът на марката е 22 000 броя, а на пощенския плик - 2190 броя.

Българският и руският проект на изданието са изработени съвместно от Хания Бетрединова – автор на руския проект, и проф. Тодор Варджиев,  оформил българския проект.

На церемонията присъстваха още посланика на Руската федерация в София Юрий Исаков, председателя на Съюза на филателистите в България Спас Панчев, главния изпълнителен директор на „Български пощи“ ЕАД Валентин Петков.