Мнението на Москва и София за "Южен поток" съвпада

Според Сергей Лавров двете страни са убедени във взаимната изгода от изграждането на газопровода

Министърът на външните работи на Русия е на двудневно посещение в България. Сергей Лавров последователно проведе срещи с министър-председателят Пламен Орешарски, президентът Росен Плевнелиев, външния министър Кристиан Вигенин и председателят на Народното събрание Михаил Миков. Основна тема на разговорите е свързана с проекта „Южен поток”.

След срещите си с президента, премиера и външния министър руският дипломат номер едно Сергей Лавров констатира, че мнението на Москва и София за "Южен поток" съвпада. Според него двете страни са убедени в взаимната изгода от изграждането на газопровода.

"Очевидно, че "Южен поток" ще допринесе значително за комплексната енергийна сигурност на Европа, като способства за диверсификация за маршрутите на газовите доставки. От това ще спечелят всички – и Русия, и европейските потребители, в това число, разбира се, и България. Що се отнася до вашата страна, става дума, по-специално, за участието на български компании в изграждането на газопровода, създаване на нови работни места, приток на многомилиардни инвестиции и нови технологии, а в перспектива – събиране на големи такси за транзит и гарантирани дългосрочни доставки на газ. Важността на "Южен поток" както за България, така и за Южна Европа като цяло неведнъж се е изтъквала от българското ръководство.", заяви Лавров.

Сергей Лавров обаче призова Европейската комисия да не прилага законите на общността ретроспективно по отношение на двустранни договори подписани преди приемането на третия либерализационен пакет.

"Ние знаем, че Еврокомисията има свое виждане относно изграждането и по-нататъшното функциониране на газопровода в контекста на разпоредбите на Третия енергиен пакет на ЕС. От своя страна изхождаме от това, че основополагащите правни документи за реализиране на проекта са сключените между Русия и страните-участнички в "Южен поток" двустранни междуправителствени споразумения. Законодателството на Евросъюза не трябва да се прилага ретроспективно, да пречи на изпълняването на договореностите, постигнати по-рано.", допълни външният министър на Русия.

Руският първи дипломат обяви още, че не бива да се допуска Европа да бъде използвана заради нечии интереси и да се превърне в заложник на недалновидни идеологизирани подходи.