Софтуер чете на глас съдържание на всякакви езици

Изследователи от Мултимедийния университет в Малайзия разработиха приложение наречено Intelligent Narrator, което може да чете на глас съдържание написано на различни езици. Софтуерът автоматично разпознава на какъв език е написана новината в даден онлайн вестник, например, и после я прочита на същия този език.В момента приложението поддържа само ограничен брой езици - корейски, японски, малайски, тамилски, английски и китайски. Освен, че чете новините на езика, на който са написани (стига да е сред поддържаните) Intelligent Narrator ни позволява да търсим и съдържание по категории, пише Кaldata.com.
В приложението са вплетени енджин за превръщане на текста в реч и технология за извличане на HTML текст, а главната му цел е да помага на хора с различни увреждания да получават точно толкова лесен достъп до информация, колкото и всички останали. Не само незрящите, обаче, ще оценят Intelligent Narrator - хората, които предпочитат да слушат новините вместо да ги четат или гледат (в автомобила, например) също ще извлекат полза от услугата.
Изборът на новини става както по нормален начин (с използване на клавиатура или тъчскрийн), така и чрез отговор на гласови команди - елемент, който прави използването на приложението още по-лесно от хора с увреждания. Отговорите се дават с помощта на допълнително устройство, което се свързва към мобилната джаджа, и върху което има брайлови "бутони" с цифри. Когато приложението, например, даде командата: "Натиснете 1 за новини от The Star Online или 2 за новини от Berita Harian", потребителят ще трябва просто да натисне съответстващия на избора му бутон.
В момента университетският екип работи по адаптирането на приложението към Android. След това те ще го направят съвместимо и с iOS.