Задържаха педофили, разпространяващи детска порнография

Сцените били със сексуална експлоатация на деца от 1 до 16 години

Спец-части на ДАНС са провели две операции на територията на Велико Търново и Габрово. Арестувани са двама души, за които се смята, че са разпространявали порнографски материали с малолетни деца, съобщиха от агенцията, съобщава "24 часа".


При специализираната операция на територията на област Велико Търново е задържано едно лице – британски гражданин, по подозрение, че в периода януари-април 2014 г. е разпространявал в интернет пространството снимки и видео, съдържащи сцени със сексуална експлоатация на деца от 1 до 16 години.


При извършеното претърсване в дома на лицето са намерени и иззети дискове, флаш-памети и лаптоп, на които се съдържат данни, свидетелстващи за престъпната му дейност. По случая е образувано досъдебно производство. На лицето e повдигнато обвинение, за което максимално предвиденото наказание е лишаване от свобода до 6 години и глоба от 2000 лева.


При друга операция в Габрово е задържан български гражданин. Установено е, че в периода 16.06.2013 г. – 12.05.2014 г. от различни IP адреси лицето е набавяло от сайтове и сървъри в интернет множество снимки и видеофайлове, съдържащи порнографски материал на лица, ненавършили 18-годишна възраст.


При извършените процесуално-следствени действия от обитавано от лицето жилище са открити и иззети компютърна система с три харддиска с общ капацитет 2 терабайта, 1 харддиск и 17 бр. бойни патрони различен калибър. На информационните носители са открити голям брой видеофайлове и снимков материал с порнографско съдържание, включително и такива, за чието създаване са използвани малолетни и непълнолетни.


По случая е образувано досъдебно производство. На лицето е повдигнато обвинение за извършено престъпление и му е наложена мярка за неотклонение „подписка”.