Безплатна и забавна читалня три дни на центъра

В градинката на Джумаята

За трета поредна година в Пловдив отвори врати лятна читалня на открито. Три дни в градинката на Джумаята малчуганите ще могат да рисуват, четат, играят и творят.

Читалнята е един истински празник за децата под дебелата сянка в градинката до Джумая джамия. Различните ателиета разкриват приказния свят на книгите.

Още с отварянето на лятната читалня започна изграждането на картонена скулптура от букви. Малчуганите вече играят театър, учат различни езици, пеят и се забавляват с доброволците.

Освен забавна, лятната читалня е изключително образователна за децата. В едно от ателиетата има помагала за развитие на концентрацията, ще се четат книги и енциклопедии, както и книгите от Летния списък на учениците. В друго пък, децата ще се запознаят с авторката Катя Белчева и ще измислят приказки с нея.

Едно от най-забавните неща за малките е това, че те ще могат да репетират за театрална постановка със студенти на Пловдивския университет, а на 10 юли ще я изиграят.

За всяко от ателиетата са подготвени изненади и децата сами ще изберат от кое място да започнат приключението си в книжния свят на открито. След всяка езикова игра ще има награда за участниците.

6 издателства подкрепят инициативата тази година. Голямо е разнообразието на детските книги, активни карти, списания, енциклопедии, както и много дарени книжки от пловдивчани.

След трите дни четене на открито, децата ще бъдат поканени да се запишат в безплатни курсове по английски, испански, италиански и немски в Детския отдел на РБ "Иван Вазов". Техни преподаватели ще са доброволците от "Леон клуб”– Пловдив, а входът ще е с читателската им карта.