Скорпиони плъзнаха в Бургас


Черен скорпион откриха бургазлии тази сутрин на прага на къщата си, съобщиха самите те за Burgasnews. Животното е било на прага на къщата им, която се намира близо до пристанището. Стопаните го хванали в картонена чашка от кафе, но не знаели дали и колко е опасно. Скорпионът е дълъг около 5 сантиметра, черен на цвят.
Това е вторият случай за последните два дни на открит скорпион в бургаска къща. Преди два дни бургазлийка открила опасното животно в гардероба си и го убила с бастун. Според нея то е било дълго 20 сантиметра, но най-вероятно от страх й се е сторил поне 3-4 пъти по-голям. Жената живее на пети етаж в кооперация на ул. „Гладстон”.
Справка в природозащитните организации показва, че скорпионите в България могат да бъдат забелязани най-често под камъни, под кората на дърветата или оградите, в мазета или тавани.
Българските скорпиони достигат дължина до 4-5 см заедно с опашката, а на цвят са жълто-кафяви до кафяво-черни. Скорпионът излиза на лов нощем и е особено активен в горещите летни нощи. Той се движи бавно и с вирната опашка. Тази поза е предупреждение. С нея той иска да ви каже: „Внимавай, имам опасно оръжие!“. Скорпионът се храни с паяци, стоножки или насекоми. Той реагира светкавично на всеки движещ се обект, особено, ако го възприеме като подходящ за храна.
Важно е да се знае, че скорпионите в България не са отровни и никога не нападат сами човека. Инцидентите с тях обикновено се случват при случайно настъпване или друга интервенция от страна на хората. За разликата от българските скорпиони обаче, ухапванията от тропическите им събратя въобще не е толкова безопасно, а може да има сериозни, а често и фатални последствия.