Летният грип удря и в ушите

Започва с главоболие и отпадналост, може да се появят обриви

Летен грип пълни болниците в последните седмици. Симптомите са като на зимния, но вирусите, които го причиняват, са различни. Те се предават най-вече чрез мръсни ръце, затова е важно да се спазва добра хигиена, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Болка в главата и гърлото, отпадналост, температура, диария, дори обриви са сред симптомите, които издават болестта, предупреди пък д-р Атанас Мангъров, началник на детското отделение в Инфекциозна болница в София.

По-често ентеровирусите, които причиняват летния грип, атакуват децата. Причината е, че малките все още нямат изграден имунитет, обясни д-р Атанас Мангъров. Заради страха си обаче родителите доста често бъркат с лечението. Вместо да оставят децата да преболедуват този летен грип, тезапочват да им дават всякакви антибиотици, които в случая не помагат, казва лекарят. Правилният подход в този случай е да се дават на детето повече течности, да не се кара насила да яде и дори да не му се сваля температурата. Тя е естествена защитна реакция на организма, която убива вирусите, обясни д-р Мангъров. Летният грип води и до усложнения като възпаления на ушите или вирусен менингит. Родителите обаче не трябва да се притесняват, защото те не са толкова чести. Вирусният менингит например засяга 1-2 на 100 души, каза д-р Мангъров за в."Стандарт".

Отитите след грипа през лятото са доста по-редки, отколкото през зимата, успокои и д-р Орлин Стоянов от ИСУЛ. За сметка на това обаче през лятото изобилстват външните отити, които

се получават от водата в басейните или морето. Те протичат по-леко, но са доста болезнени и също водят до намаляване на слуха. Други чести проблеми през този сезон са алергичните ринити. Те са следствие на многото цветя и треви, от които няма как да се скрием.