Каназирева пита Тотев докога ще държи павета на "Цар Борис III"

Половин милион лева от бюджета са погребани в асфалта, виновни пак няма, каза съветничката

Докога шофьорите ще карат по паветата, с които временно е закърпен бул. „Цар Борис III Обединител” в района на  ПУ „Паисий Хилендарски”? Този въпрос задава на кмета Иван Тотев председателят на ППГОС „Обединение за Пловдив” адвокат Дани Каназирева.

Питането по темата с неудачния ремонт на булеварда се внася днес в Общинския  съвет  за втори път, защото съветничката е недоволна от отговора, който и беше даден от общината. Както е известно,  преди две години „Цар Борис III” беше преасфалтиран, но наскоро старият водопровод аварира на няколко места. В тази връзка  Каназирева настояваше да получи подробна информация защо се стигна да се плащат средства за нов ремонт и кой  е виновен  за гафа.

„Отговорът на първото ми питане е формален, а най - възмутителното е, че  за пореден път  няма  виновни за чиста проба прахосничество. В асфалта са погребани поне половин милион лева на данъкоплатците и тепърва трябва да се дават допълнителни пари”, коментира Каназирева.  В обяснението на заместник кмета Димитър Кацарски се твърди, че преди ремонта са получили справка от В и К ЕООД, в която не е бил посочен участък „с особено лош водопровод, подлежащ на подмяна”. Това е несериозно, счита съветничката. Сумата, изразходвана за авариралия участък, не се назовава.  Към отговора е приложен договор с фирма „Драгиев и Kо” за текущ ремонт на стойност 1 032 330,85 лв. без ДДС, но в него е включено и преасфалтирането на „Ал. Стамболийски”.

В повторното си питане Каназирева поставя принципен въпрос дали  общината прави обследване на състоянието на подземните комуникации, в конкретен случай и за бул. „Цар Борис III”, преди да обяви поръчка за  подмяна на настилката. Съветничката настоява да получи копие от  становището на В и К ЕООД , за да види кои служители са преценили, че „водопроводът не е особено лош”. Каназирева  иска да знае кога ще започне ремонтът на бул. „Цар Борис III” , коя фирма ще го изпълнява, колко средства ще струва, а също така да получи копия от споразумение с В и К, както и от договора с избрания изпълнител, ако такива документи съществуват.