Предстои оценка на материалните щети, нанесени от бурята

55 училища и детски градани са пострадали от градушката

По заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова от вчера сутринта се извършват огледи за щети върху общинско имущество, нанесени от силната буря, която се разрази над София. Кметът възложи на районните администрации да предприемат мерки за уточняване на повредите и да предприемат мерки за обесопасяване.

От проверките до момента са установени щети върху общински сгради и превозни средства. Вследствие на силната градушка са счупени предните стъкла на над 50 автобуса и 2 трамвая от столичния градски транспорт. Щети са установени и върху стъклените конструкции на двата гаража в „Земляне“ и „Дружба“.

В резултат на бурята са счупени прозорци, наранени фасади и течове на покривите на 55 училища и детски градини. Най-много счупени стъкла има в 163 ОУ в район „Искър“ – общо 131 броя счупени стъкла на надвътрешното стъбище, в 47 СОУ в район „Триадица“ – 65 броя и 18 броя в 33 ОУ в район „Люлин“ и стъклата на 5 градински групи на ОДЗ 47 в район „Люлин“.
Счупени керемиди на покрива, счупени стъкла и нарушена фасада има в 7 сгради на заведения за социални услуги и домове за възрастни хора и деца в София. 20 броя са счупените стъкла в центъра за временно настаняване „Св. Димитър“ в район „Люлин“ и 25 броя счупени стъкла в дневния център за лица с ментални увреждания „Св. Марина“ в район „Сердика“.

Счупени са 40 броя стъкла в 14-о ДКЦ, в 25-а ДКЦ има 30 броя счупени стъкла, протекъл покрив е установен в 30-о ДКЦ, 3 броя са счупените прозорци на Центъра за психично здраве, а на 13-о ДКЦ са счупени всички стъкла от северната страна на сградата има и повреда на покрива. Счупени прозорци има още в Четвърта МБАЛ, в Първа Столична АГ болница, в столичната онкоболница.

Върху фасадните топлоизолации на сградите на 4 самостоятелни детски ясли има повреди в следствие на градушката. Щети са нанесени и на покрива на Столичната библиотека на пл. „Славейков“. На шестте етажа на сградата има счупени прозорци. Наводнен е бил етаж от филиала на библиотеката в „Люлин“.

В Малък градски театър „Зад канала“ има повреда на покрива на фоайе. Констатирани са счупени стъкла и в ОКИ Дом на културата „Красно село“, ОКИ Дом на културата „Средец“ и ОКИ Дом на културата „Искър“.

Проверките продължават и в момента, предстои оценка на материалните щети. Продължава почистването на улични платна и тротоари и наблюдението на критични места като оттоци и дъждоприемни шахти от столичната инфраструктура.