Столична община пак погва мангалските каруци

Мерките за контрол стигат до конфискация на каруцата и коня

Столична община ще направи нов опит да затегне правилата за нерегламентираните цигански каруци по софийските улици, предаде Нова ТВ. Общината смята да повиши контрола при нарушения, а мерките стигат до конфискация на коня и каруцата.

"Не само Наредба номер 1 трябва да се спазва, но и наредбата за отглеждане на животни", заяви кметът на община Красна поляна Иван Чакъров.

По думите му животните трябва да са регистрирани, ветеринарно прегледани, да имат паспорт. Каруците пък трябва да отговарят на всички изисквания, и каруцарите, като пълноправни шофьори - да имат навършена 18-годишна възраст.

Невръстните роми на борда на емблематичното превозно средство могат да създадат много проблеми на пътя - за себе си и за останалите участници в движението. "Много деца се возят на каруци и така стават опасни не само за тези, които се возят в нея, но и за всички автомобили в София", заяви Чакъров.

Каруцарите пък се чудят как ще се изхранват, ако не могат да се придвижват по този начин и да връщат метал в пунктовете за скрап.

Кметът на община Красна поляна съобщи, че ромите постепенно се отказват от каруците и конете и посочи, че 60% от такситата се карат от роми. "Те трябва да се нагодят към условията на големия град", допълни той.

Данните показват, че са издадени над 150 наказателни постановления за неспазване на правилата за движението на каруци по улиците на града.

Попитан какво ще става с конете, ако бъдат конфискувани, той отговори, че те ще бъдат закарани на терен в Панчарево. "Ние апелираме да спазват законите", подчерта той.