ГЕРБ напуска парламента, лекарите - на протест

Извънредното заседание на НЗОК не се състоя! Няма кворум

Депутатите на ГЕРБ отново ще преустановят участието си в работата на Народното събрание, ако до утре кабинетът не представи проект за актуализация на бюджета на здравната каса.

"Имахме споразумение, че през тази седмица ще има актуализация на бюджета на здравната каса. Ако това не се случи до утре, ние ще преосмислим нашата позиция за присъствието ни в пленарна зала през следваща седмица. Очакваме, че след една година Андреева, Орешарски, Чобанов добре са анализирали състоянието на здравеопазването, защото нашите анализи показват, че състоянието е изключително тежко", съобщи след среща с представители на болнични заведения и лекарския съюз депутатът на ГЕРБ Десислава Атанасава. Според групата на ГЕРБ процедурните изисквания за внасяне на законопроект могат компромисно да бъдат заобиколени с цел да се гарантират здравните права на гражданите и няма проблем правителството спешно да одобри подобен законопроект на извънредно заседание или неприсъствено, на подпис.

За спешно представяне на законопроект в изпълнение на поетите ангажименти настояха и представители на лечебните заведения. "Все още не е разплатен април месец. За големите болници - било то университетски, било то областни, дейностите се разплащат на 63-65%", коментира изпълнителният директор на УМБАЛ "Света Анна" Димитър Димитров. Той обяви, че утре в 12 часа лекарите излизат на кратък предупредителен 30-минутен протест. "Ако до вторник няма внесен законопроект в НС, ще призовем колегите да преустановят дейност извън спешните случаи, защото те така или иначе няма да могат да продължат да работят. По-добре сами да спрат, вместо да ги бият. Ако управляващите не актуализират бюджета, ще носят отговорност за преустановяване на работата на болниците, ще носят отговорност като масови убийци на граждани", коментира председателят на БЛС Цветан Райчинов.

Надзорният съвет на НЗОК поиска актуализация на бюджета за 2014 г. с 329 млн. лв. От здравното министерство и МФ обаче настояват за осигуряване на част от перите през вътрешни резерви и предприемане на мерки за по-добър контрол. В момента тече извънредно заседание на Надзорния съвет, на което да се разгледат тези въпроси.

Извънредното заседание на Надзорния съвeт на Здравната каса приключи преждевременно поради липса на кворум.