Лекари от МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ излизат днес на протест

Насочен е срещу бавенето на актуализацията на бюджета на НЗОК

Лекари от МБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“ излизат днес на протест, насочен срещу бавенето на актуализацията на бюджета на НЗОК. Протестът е насрочен за 12.30 ч. на северния вход на болницата. Решението за протеста бе взето вчера по време на среща на директорите на университетските, областните и общинските болници в страната, проведена в София. Той ще продължи 30 минути.От Българския лекарски съюз обявиха, че го подкрепят.
Преди повече от две седмици Надзорният съвет на Здравната каса поиска актуализация на бюджета с близо 330 милиона лева, за да се преодолее кризата в сектора до края на годината, но процедурата буксува, въпреки че до разпускането на Народното събрание остават броени дни.Лекарите поставиха ултиматум - до 12 часа предложението за актуалицация да бъде внесено в парламента. Медиците настояват да получават редовно парите за изработеното от Касата и да бъде премахнати така наречените лимити на дейността. В противен случай символичните протести ще прерастнат в ефективни.
Вчера следобед от пресцентъра на Здравното ведомство съобщиха, че проектът е внесен в Министерския съвет. Преди актуализацията да стане факт, тя трябва да бъде одобрена от правителството и след това от депутатите.