Първи фестивал на лавандулата ще се проведе утре в Чирпанско село

В региона ароматното растение се отглежда от десетилетия

Фестивал на лавандулата ще се проведе за първи път в страната на 12 юли в село Средно градище, община Чирпан. Това съобщава днес Радио стара Загора.
Изборът на този регион е продиктуван от неговата обвързаност с отглеждането на лавандула от десетилетия насам и желанието ни е да привлечем възможно най-голям интерес от страна на земеделските производители, агроспециалисти, местни и държавни административни институции от сферата на земеделието, казва Нина Гиргинова, председател на организационния комитет.
В програмата на фестивала е предвидено организирането на Базар на лавандулата, детски празник с лавандулова работилница, конкурс за мини мис, туристическа обиколка на лавандуловите масиви в региона, футболен турнир и Лавандула фест. Деловата програма на фестивала включва провеждането на работна среща на земеделски производители и аграрни специалисти по актуалните проблеми на сектора.
България е лидер в производство на лавандулово масло в света с 120 тона годишно като качеството на българското лавандулово масло няма конкуренция и намира добър пазар във Франция, Германия, САЩ, Япония и Сингапур.
Амбицията на организаторите е Фестивала на лавандулата да се превърне в събитие от национално значение с цел стимулиране производството на лавандула и лавандулово масло.