Президентът Росен Плевнелиев оцени високо Празника на розата в Казанлък

Еврокомисарят Кристалина Георгиева специално дойде от Елена

Президентът на Република България Росен Плевнелиев днес стана част от кулминационните тържества в Празника на розата - Казанлък ‘’2014.

Рано сутринта той бе посрещнат пред Община Казанлък от кмета Галина Стоянова и прие почетния караул от бригаден генерал Димитър Шивиков, командир на 61 Стрямска механизирана бригада. След церемонията Президентът, кметът на община Казанлък, председателят на Общинския съвет Николай Златанов, народният представител Аксения Тилева, дипломатическят корпус и останалите официални лица присъстваха на ритуалите „Розобер и розоварене” в розите градини край Казанлък. Той бе закичен с гердан от розов цвят от Царица Роза 2014 Гергана Петрова. Президентът опита гюловата ракия и се запозна на място как точно се извлича розовото масло и розовотата вода от маслодайния розов цвят от инсталираната от ИМ „Искра” гюлпана. След това се включи в народното веселие.

Президентът, придружаван от кмета Галина Стоянова, премина по ул. „Искра”, която в дните на празника се превръща в Улица на българските занаяте. В Президенството вече ще бъде поставена и красива ваза, ръчна изработка от дърво, която му бе подарена от кмета Галина Стоянова. От кмета на Казанлък Президентът получи като дар и картина „Розоберачки” на казанлъшкия художник Румен Велев.

Фестивалът на виното розе също бе уважен от високия гост. Той разгледа центъра на Казанлък, след което изгледа празничното Карнавално шествие.

В своето слово пред хилядите казанлъчани и гостите на града държавният глава проследи историческото значение на розопроизводството и подчерта неговата важност днес. Той даде висока оценка на Казанлък като столица на Долината на розите, съхраняващ българския национален символ – розата, превърнал се в притегателен център за туристи от цял свят.

Пътят на България към Европа тръгва от Казанлък с големите розотърговски фамилии, които не само утвърждават българското розово масло, но и създават славата на България като страна-розопроизводител, каза кметът Галина Стоянова. Тя подчерта още, че в трудните години на Следосвобожденска България, когато хората са мислили за оцеляване, в Казанлък се организира първият Празник на розата, посветен на красотата и милосърдието. И така, вече 111 години се спазва тази традиция, за да се превърне в част от живота на казанлъчани и от световния интерес към Казанлък и Долината на розите.

Приятна изненада за Празника на розата поднесе българският еврокомисар Кристалина Георгиева. Днес в ранния следобед тя дойде в Казанлък от Елена, където вчера имаше родова среща, за да уважи празника на казанлъчани. Кристалина Георгиева получи розов венец лично от Президента Росен Плевнелиев, който искрено сподели своята радост, че е станал част от този прекрасен, цветен и богат празник. Еврокомисар Георгиева, която миналата година не успя да дойде на празника, днес с вълнение каза, че е успяла да се докосне до тази магия, която се прави в Казанлък в чест на уникалната маслодайна роза.